شکستگی بینی

blank
سپتو پلاستی :
عمل جراحی اصلاح تیغه بینی را سپتوپلاستی گویند. تیغه بینی دیواره ای است که فضای بینی را به دو حفره مجزای راست و چپ تقسیم می کند. نیمه ی پایینی این تیغه غضروفی و نیمه ی بالایی آن استخوانی است. تیغه ی بینی نیز مثل سایر اجزای بدن تا پایان بلوغ همچنان رشد می کند و بر ابعادش افزوده می شود اگر قسمت غضروف یا استخوانی بینی کمتر یا بیشتر از حد معمول رشد کند، تیغه ی بینی از خط وسط منحرف شده و در ناحیه ای به سمت راست یا چپ انحراف پیدا کند .
این کجی معمولاً در قسمت داخلی بینی است و تاثیری بر روی شکل ظاهری بینی نمی گذارد. وارد آمدن ضربه به بینی تا قبل از کامل شدن بلوغ می تواند باعث آسیب این مرکز غضروف سازی یا استخوان سازی شود .
این ضربه ممکن است هنگام تولد و حین گذر از کانال زایمان به بینی وارد شود و یا در طول زندگی اتفاق بیفتد، انحراف تیغه ی بینی منجر به گرفتگی یک یا هر دو مجرای بینی و در نتیجه مشکل تنفسی می شود.
علائم بیماری : 
اصلی ترین علامت انحراف بینی انسداد تنفسی است . بطور نرمال ترشحات سینوسها از طریق مجاری به درون بینی تخلیه شده و از آنجا به حلق منتقل می شود. انحراف تیغه ی بینی اگر باعث انسداد مجاری سینوسها شود، ترشحات سینوسها در داخل آنها تجمع یافته و احتمال سینوزیت افزایش می یابد پس از انحراف تیغه ی بینی می تواند عامل مساعد کننده ای برای ایجاد و یا تشدید سینوزیت باشد .
انحراف تیغه ی بینی می تواند باعث خرخر،  کاهش حس بویایی، سردرد نیز شود و در درون بینی باعث خشکی قسمتهایی از درون بینی شود این خشکی منجر به خونریزی از بینی می شود
تشخیص :
تشخیص انحراف تیغه ی بینی با معاینه بالینی است. سی تی اسکن و آندوسکوپی تشخیصی نیز برای تشخیص انحراف و افتراق آن از سایر علل انسداد بینی مثل پولیپ ، رنیت آلرژیک کمک کننده است.
مراقبتهای بعد از عمل سپتوپلاستی ، رینوپلاستی :
_ بعد از عمل جراحی با توجه به نظر پزشک جراح از ۶ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشید یعنی هیچ گونه مواد غذایی خوردنی و آشامیدنی از راه دهان نباید مصرف کنید و پس از زمان مشخص شده و برگشت حرکات دودی روده ها می توانید مایعات مصرف نمائید و در صورت نداشتن حالت تهوع و استفراغ به مرور مایعات و غذاهای نرم میل کنید و در روزهای بعد غذای عادی میل نمائید .
_ چند روز اول پس از عمل جراحی از دراز کشیدن بصورت کاملاً صاف خودداری کنید و به حالت نیمه نشسته استراحت کنید .
_ در ۲۴ ساعت اول بعد از عمل بطور متناوب از کمپرسی سرد روی ناحیه چشمها، گونه ها، پیشانی استفاده کنید .
_ از ضربه خوردن به ناحیه عمل شده جلوگیری کنید.
_ در مدت ۶ هفته اول از گذاشتن و زدن عینک روی بینی خودداری کنید .
_ دندانهای خود را سرپا مسواک بزنید و با لیوان آبکشی کنید.
_ با دوش دستی فقط از ناحیه گردن به پایین بدن خود را بشوئید.
نکاتی که لازم است بدانید :
همان روزی که بستری می شوید عمل شده و همان روز یا روز بعد مرخص خواهید شد. عمل از طریق سوراخ بینی انجام می شود و برشی روی پوست بینی یا صورت شما داده نمی شود. قالب گچی در رینوپلاستی با چسب روی بینی، فیکس می شود.
اگر چنانچه برای شما تامپون بینی که همان پانسمان داخلی است گذاشته شود معمولاً آن را پس از دو یا سه روز پزشک خارج می کند. تا سه، چهار روز ممکن است ترشحات خونابه ای کمی از بینی خارج شود که جای نگرانی نیست بعد از خارج کردن تامپون از قطره یا سرم تجویزی پزشک استفاده کنید.
از فین کردن تا دو هفته خودداری کنید و آنتی بیوتیک  های تجویزی پزشک را به موقع مصرف کنید.
نکاتی که بعد از عمل سیتوپلاستی ، رینوپلاستی باید رعایت کرد :
1_ شستشوی مرتب بینی با سرم S/N  یا قطره تجویزی پزشک
۲_ حمام نرفتن تا یک هفته
۳_ رژیم غذایی نرم با مایعات فراوان
۴_ انجام ندادن کارهای سنگین
۵_ پرهیز از فین کردن و زور زدن
۶_ گذاشتن یخ در ۲۴ ساعت اول و کمپرس گرم در روز دوم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *